Arkiv

Berättelser, bild och ljud om Vallentuna blåsorkesters aktiviteter
(under bearbetning, 2024-04-24)

Vallentuna Blåsorkester spelar i Kårsta kyrka

Bildgalleri om förberedelserna inför konserten i Kårsta kyrkan den 1 april 2023

Utbytesresa med Portugal, 2001

Culturas que se tocam” – ett fyndigt språklek som betyder både kulturer som berör varandra och kulturer som spelar musik med varandra – var namnet för detta utbytesprojekt.

Första veckan i maj 2001 reste Vallentuna blåsorkester (VBO) och Tunablåset till Leiria, Portugal, för att ge en rad konserter i samspel med Orfeão de Leirias blåsorkester. Projektet finansierades med EU-medel för kulturutbyte mellan ungdomar i Sverige och Portugal. Den första gemensamma konserten var den 1:a maj vid klostret i Batalha (Mosteiro da Batalha – ett UNESCO världsarv). Därefter spelade vi i Óbidos och i Teatro José Lucio da Silva, i Leiria.

I oktober 2001 kom de portugisiska ungdomarna till Vallentuna för nya gemensamma konserter med Vallentuna blåsorkestern och Tunablåset i Stockholms universitets Aula Magna, i Bålsta auditorium och i Vallentuna teater. Den portugisiska ensamble för ”Música para bebés” (Musik för spädbarn) gjorde succé med sina uppträdande i Vallentunas bibliotek och, framförallt, på Kulturhuset i Stockholm.